Stowarzyszenie na Rzecz Zdrowego Stylu Życia

buy office 2016 product key office 2016 activation key cheap windows 7 product key purchase windows 7 key buy windows 10 pro key office 2016 product key buy windows professional 7 key cheap windows 10 enterprise key

  • min

    Blog kulinarny

    Opublikowano 20.11.2016 r. przez K

Sałatka koktajlowa

Dzisiaj sobie dogadzamy. W dyskontach od czasu do czasu pojawiają się ciekawsze produkty, których na co dzień nie używamy, np. figi. Kupiłam zatem parę i powstała sałatka – prosta i łatwa w modyfikacji. Figi można zastąpić dowolnymi owocami – malinami, gruszką czy jeżynami, a ser brie innym, np. fetą czy serem pleśniowym. To taki mój schemat – listki, słodki dodatek, coś na smak (tu: cebula i sezam, może być też suszony pomidor czy oliwki), a na koniec ser i sos. Wy też zaszalejcie z niebanalnymi produktami i połączeniami!

Sałatka idealna na lunch z grzanką pełnoziarnistą lub jako dodatek do głównego dania.

Składniki, 2 -3 porcje:

rukola – 2 garście

ogórek długi zielony – 1/4 szt.

figa – 2 szt

cebula czerwona 1/4 szt.

ser typu brie – kawałek

sezam – łyżeczka

 

dressing: 

imbir – 0,5 cm kawałek

czosnek – mały ząbek

oliwa – 1 łyżka

sok z  1/2 limonki

(opcjonalnie) łyżeczka miodu


Składniki układamy w naczyniu warstwowo (umytą i osuszoną rukolę, pokrojony ogórek, cebulę, figi, ser) i posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem. Przygotowujemy dressing: imbir i czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z oliwą, sokiem z limonki oraz opcjonalnie z miodem. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

 

p1040390-copy

Możliwość komentowania jest wyłączona.